Jacky Aernoudt-Rossin (Hoonved/Marc en Hoonved/Rossin) 1983

Toen Daf Trucks in 1982 te kennen gaf dat zij niet langer als sponsor in de wielerwereld actief wilde zijn moest ploegleider Fred Debruyne naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor. Pas heel laat in het seizoen wist hij meubelgigant Jacky Aernoudt te strikken. Debruyne was er trots op dat hij enkele aanstormende Belgische talenten zoals Eric Vanderaerden, Nico Emonds en Rudy Rogiers had weten vast te leggen voor deze ploeg, die al vroeg in het seizoen goede resultaten wisten te behalen met Adrie van der Poel en Eric Vanderaerden. Het hoogtepunt voor de ploeg was uiteraard de, voor de buitenwereld enigzins onverwachte, overwinning van wegkapitein Hennie Kuiper in Parijs-Roubaix.

Hennie reed in 1983 een bijzonder goed seizoen, waarin hij bijna ook nog de Ronde van Lombardije wist te winnen. Op slechts vijf meter voor de eindmeet werd hij voorbij gesprint door Kelly, Lemond en Van der Poel. Voorts leverde hij voor het laatst een grote prestatie in een grote wielerronde. Hij werd vijfde in de door Bernard Hinault gewonnen Ronde van Spanje, maar eindigde voor de latere Tourwinnaar Laurent Fignon die zevende werd. De Tour moest hij in dat jaar helaas vroegtijdig verlaten in verband met een ongeval van zijn vader.

De verstandhouding tussen de sponsor Jacky Aernoudt en Fred Debruyne enerzijds en Debruyne en de ploeg anderzijds, verslechterde snel. Aernoudt verweet Debruyne dat hij zou hebben toegezegd om voor een medesponsor te zullen zorgen en dat hij die belofte nooit heeft waargemaakt. Toen Aernoudt in financiele problemen geraakte, kwam de deelname aan de Tour (inschrijfgeld ruim fl. 100.000,00) in gevaar. Op het allerlaatste moment werden Marc en Hoonved als sponsor aangetrokken waardoor Kuiper en Co aan de start konden verschijnen van de Tour. De verstandhouding met sponsor Aernoudt kwam eigenlijk nooit meer goed, zeker niet nadat Kuiper en Van der Poel nog voor de Tour tekenden bij de nieuwe Kwantumploeg (op initiatief van Jan Raas) en ook Eric Vanderaerden, ondanks een doorlopend contract, de ploeg in 1984 wilde inruilen voor Panasonic van Peter Post. Aernoudt weigerde hem te laten vertrekken.

De rest van het seizoen reed het team in Belgie en Frankrijk in kleding met de sponsornamen van Hoonved/Marc en in Italie van Hoonved/Rossin, met uitzondering van de Ronde van Lombardije waarin het team nog de sponsornamen van (in het groot) Hoonved/Marc en (in het klein) J.Aernoudt/Rossin voerde.

Met Jacky Aernoudt liep het trouwens niet goed af. Zijn zaak ging in februari 1984 failliet zodat Vanderaerden alsnog naar Post kon. Vele faillissementen en strafrechtelijke veroordelingen zouden hem nog volgen. Zelfs aan een celstraf kon hij niet ontkomen.

Gastrenner Gary Wiggins
Ploegfoto team Jacky Aernoudt 1983
Hennie in het trainingsjack van AernoudtDe winst in Parijs-Roubaix
Het nooit gewassen shirt van de winst in Parijs-Roubaix

Rene MartensErik VanderaerdenWim van Eynde
Guy NulensMarc DierickxRudy Rogiers