Wielerliteratuur over Hennie Kuiper

Er zijn zoveel boeken verschenen over de wielersport in de 70'er en 80'er jaren, dat een opsomming daarvan een ondoenlijke zaak is. In veel van die boeken speelt Hennie Kuiper echter een grote of minder grote rol. De reden is eenvoudig: gewoonweg omdat hij in bijna elke koers een rol van betekenis heeft gespeeld. Zelfs in het tot literatuur verheven boek "De Renner" van Tim Krabbe, welke wielerliefhebber had dat boek niet op zijn boekenlijst staan, vlamt Hennie in de hoogtijdagen van zijn Tourcarriere. Hieronder worden een aantal boeken belicht waarin Hennie een prominente rol heeft. Uiteraard behoeft de in november 2017 verschenen biografie van Hennie Kuiper, geschreven door Joop Holthausen en samengesteld door Jacob Bergsma, speciale aandacht.

Hennie Kuiper, Kampioen Wilskracht (2017)
Uitgeverij: Uitgeverij Kuiper
Auteur: Joop Holthausen | Samenstelling: Jacob Bergsma
ISBN-nummer: 9789082535112

Hennie Kuiper Kampioen Wilskracht is de naam van de laatste geautoriseerde biografie van Hennie Kuiper. Het boek is uitgekomen in november 2017 en is een samenwerking tussen Hennie Kuiper, Joop Holthausen, Jacob Bergsma en Bjorn Kuiper. Dit salontafelboek is het meest complete werk dat er ooit is verschenen over Hennie Kuiper. Aan de hand van honderden foto's wordt de gehele carriere van Kuiper doorlopen, met alle hoogte- en dieptepunten. Het boek is aangevuld met foto's van alle shirts waarin Hennie heeft rondgereden en is voorzien van een complete erelijst.

Kampioen Wilskracht is een juweel voor iedere boekenkast. Het was echter al na 4 maanden uitverkocht en plannen voor een tweede druk zijn er vooralsnog niet.

Alleen Vooruit,
Hennie Kuiper, kampioen van het Volk (2003)
Uitgeverij: L.J. Veen
Auteur: Dominique Elshout
ISBN-nummer: 9789020403947

Voor deze allereerste geautoriseerde biografie van Hennie Kuiper uit 2003 sprak de auteur met tientallen mensen uit het wielermilieu die direct of indirect met Hennie Kuiper te maken hebben gehad en vooral ook met Hennie zelf.

De lezer krijgt een indruk van het milieu waarin Hennie opgroeide en wat hij er allemaal voor moest doen en laten om de top te bereiken. Dat dit pad niet altijd over rozen ging en met de nodige twijfels gepaard ging wordt in het boek op een prettig te lezen manier beschreven. Het boek doet relaas van zijn speciale band met oud-premier Dries van Agt en van zijn grootste teleurstellingen. Dat je met doorzettingsvermogen veel kunt bereiken is de rode draad in het persoonlijk leven en in de wielerloopbaan van Hennie Kuiper. Dit boek is een must voor iedere wielerliefhebber in het algemeen en de Hennie Kuiper-fan in het bijzonder.

Cycloscoop, Hennie Kuiper (2000)
Uitgeverij: De Eeclonaar
Auteur: Noel Truyers
ISBN-nummer: 9789074128506

Dit 48 pagina's tellende boek is deel 11 van de reeks Cycloscoop waarin de Belgische wielerjournalist Noel Truyers de wielergrootheden van het internationale peleton portretteert. Zo verschenen eerder portretten van Indurain, Kelly, Roche, Raas, Lemond, Bugno en Bernard Thevenet, welke laatste rennner Hennie van een Tourzege afhield in 1977. De auteur fietst door de carriere van Hennie Kuiper heen en verliest daarbij de hoofdzaken niet uit het oog. De minder bekende en hier en daar ook wat minder scherpe foto's uit het eigen archief van Hennie Kuiper geven het boek een persoonlijk tintje en maken het boek daarom niet minder interessant. Ook dit boek mag niet ontbreken in de boekencollectie van de Hennie Kuiper-fan.

Het Gouden Kwintet (1993)
Uitgeverij: Uitgeverij Veldhuis B.V. (WielerRevue)
Auteur: Wencel Maresch
ISBN-nummer: 9789071492273

Dit 126 pagina's tellende boek beschrijft in woord en beeld in vijf hoofdstukken het leven en carriere van Peter Post, Gerrie Knetemann, Jan Raas, Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper. Volgens de auteur het gouden kwintet. Peter Post wordt tot het gouden kwintet gerekend omdat hij een bindende factor is met de andere renners. Hij was van alle anderen ploegleider, zij het niet tegelijkertijd. In dit rijtje hoort wellicht de eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen meer thuis dan Peter Post. Als pleister op de wonde mag Janssen het voorwoord optekenen. Dit boek heeft de welbekende kwaliteit die we van WielerRevue gewend zijn. Deskundig en met oog voor belangrijke zaken. De mooie foto's maken het boek compleet.

Het geheim van Raleigh (2010)
Uitgeverij: De Buitenspelers i.s.m. Arbeiderspers
Auteur: Joop Holthausen
ISBN-nummer: 9789080967637 en 9789029563400

In 1974 startte Peter Post met de TI – Raleighploeg, die al snel uitgroeide tot ’s werelds meest toonaangevende wielerformatie. Alle groten van de Nederlandse wielersport uit die periode hebben in die ploeg gereden waaronder Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk en natuurlijk Hennie Kuiper. Beschreven wordt de fascinerende machtsstrijd tussen Post en Raas, en het wankele evenwicht tussen coureurs die lang niet altijd vrienden waren, maar toch in de wedstrijden vaak voor elkaar door het vuur gingen.
Auteur Joop Holthausen, die zelf als journalist de Raleighpoeg in die jaren volgde, is in de historie gedoken. Hij heeft zich niet beperkt tot een opsomming of beschrijving van de ongekende successenreeks, maar heeft ook uitvoerig gesproken met coureurs, begeleiders en prominenten uit de entourage van deze roemrijke wielerploeg. Dat leverde een onthullend beeld op van de fascinerende gebeurtenissen achter de coulissen. Het maakt duidelijk hoe het befaamde systeem-Raleigh werkte en onthult waarom Hennie Kuiper de ploeg van Post verliet. De auteur kreeg voor het boek de Nico Scheepmaker Beker, een prijs voor het beste sportboek van het jaar.

De Wielergoden van de Lage Landen (1997)
Uitgeverij: De Fontein
Auteur: Jacques Sys
ISBN-nummer: 9789026113178

Voor dit 185 pagina's tellende boek selecteerde de auteur de 30 beste wielrenners van de Lage Landen van na de Tweede Wereldoorlog. Deze 30 renners tekenden tezamen voor 8 Tourzeges, 20 wereldtitels op de weg, 15x Milaan-San Remo, 27x Ronde van Vlaanderen en 22x Parijs-Roubaix. Het is een fantastisch boek geworden met louter vedetten. Op pagina 120 begint, ingeklemd tussen de hoofdstukken over Roger de Vlaeminck en Michel Pollentier (Polleke), het hoofdstuk over Hennie Kuiper. Omdat zoveel renners in het boek worden geportretteerd kan de auteur niet te uitvoerig op de carriere van elke renner ingaan. Hij moet zich dan ook beperken tot de hoofdlijnen van hun carrieres. Daar slaagt de auteur goed in.

De reuzen van de Wielersport (2003)
Uitgeverij: Deltas
Auteur: Jean-Paul Ollivier
ISBN-nummer: 9789044700695

In dit boek staan portretten van alle grote internationale vedetten van de wielersport vanaf het begin. Alle hierin voorkomende renners zijn onsterfelijk geworden door hun daden. Terecht is hierin een portret opgenomen van Hennie Kuiper. Een geweldig boek van heden en verleden met van elke renner mooie (kleuren)foto's, een portret en het palmares.

Het Aanzien, De Wielersport (1981)
Uitgeverij: Het Spectrum B.V.
Auteur: Wim van Eyle
ISBN-nummer: 9789027493170

Dit boek wandelt door een eeuw wielersport aan de hand van foto's met bijschrift. Een leuk detail is dat Hennie Kuiper op de voorzijde is afgebeeld. Het betreft een foto uit de etappe naar de top van de Prapoutel in de Tour van 1980. Op de achtergrond is Bernard Thevenet te zien. Juist deze oud-renner hield Hennie van de Tourzege af.

Bravo, les Hollandais! (1997)
Uitgeverij: Kosmos
Auteur: Jeroen Wielaert
ISBN-nummer: 9789021593807

Aan de hand van 30 wielerverhalen worden 30 portretten geschetst van de beste 30 wielrenners uit de Nederlandse wielergeschiedenis, waaronder uiteraard Hennie Kuiper. Een, ondanks de beperkte ruimte, gedetailleerd boek met duidelijke portretten en sprekende foto's.

Wielerklassiekers (1990)
Uitgeverij: Kosmos
Auteur: Ron Couwenhoven
ISBN-nummer: 9789021516165

In dit boek wordt de internationale wielergeschiedenis geschetst aan de hand van de grote wielerkoersen. Van alle koersen worden anekdotes van de grote winnaars weergegeven en een opsomming van alle winnaars zou het boek compleet moeten maken.

100 jaar Wegrenners (1994)
Uitgeverij: Elmar B.V.
Auteurs: Wim van Eyle en Jacques Burremans
ISBN-nummer: 9789038901275

Dit boek is voor de echte cijferfreaks. Hierin staan rechttoe, rechtaan alle erelijsten van de Nederlandse beroepsrenners weergegeven, veelal met zwart-wit foto. Niks meer en niks minder. Leuk als naslagwerk maar niet voor de lezers onder ons.

Joop (2005)
Uitgeverij: Arko Sports Media
Auteur: Fred van Slogteren
ISBN-nummer: 9789077072813

Vijfentwintig jaar na zijn grandioze Touroverwinning en twintig jaar na zijn onverwachte wereldkampioenschap is Fred van Slogteren op zoek gegaan naar de wielrenner en de mens Joop Zoetemelk. In Joop geeft Van Slogteren niet alleen zijn eigen mening. Hij laat ook enkele tientallen mensen, waaronder Hennie Kuiper, aan het woord die een gefundeerd oordeel over Joop Zoetemelk hebben. Zelden zal een groot sportman van zo veel kanten zijn belicht.

Wielermonumenten (2016)
Uitgeverij: Davidsfonds
Auteur: Philippe Vandenbergh
ISBN-nummer: 9789059087996

Ze zijn op de vingers van één hand te tellen, de sportieve evenementen van wereldklasse die ontstonden eind negentiende, begin twintigste eeuw en nu nog elk jaar plaatsvinden. Milaan-San Remo. De Ronde van Vlaanderen. Parijs-Roubaix. Luik-Bastenaken-Luik. De Ronde van Lombardije. Slechts drie coureurs wonnen ze allemaal, deze wedstrijden die aan de wieg liggen van het wielrennen. Alle drie Vlaming: Eddy Merckx (hij won er 19), Rik Van Looy (8) en Roger De Vlaeminck (11). Het zijn sportmensen van vlees en bloed die deze klassiekers tot monumenten uit de sportgeschiedenis hebben gemaakt: Sean Kelly, Fred De Bruyne, Hennie Kuiper, Coppi, Bartali, Moser, Argentin, Poulidor, Fignon, Hinault, Cancellara, Boonen, Valverde… Goed een eeuw na het ontstaan van deze vijf wielermonumenten is de tijd rijp om het sportieve en historische rapport ervan te maken en de geschiedenis haarfijn te reconstrueren.

Paris-Roubaix (2018)
Uitgeverij: Lannoo
Auteur: Raoul de Groote
ISBN-nummer: 9789401448321

Dokkerend over spekgladde kasseien richting Wallers of stof vretend op de Carrefour de l'Arbre, Paris-Roubaix kent vele gezichten, maar zelfs na meer dan 120 jaar spreekt l'Enfer du Nord nog steeds tot de verbeelding. In meer dan 100 stukjes - soms nostalgisch, soms episch - schetst Raoul De Groote de beleving op en langs de legendarische kasseistroken van wellicht de mooiste wielerklassieker ooit.

Herbeleef het enthousiasme, de liefde voor de sport, de roes, de vermoeidheid en de teleurstelling van een wedstrijd die niemand onberoerd laat.

Rood-Wit-Blauw in de klassiekers (1995)
Uitgeverij: Zunderd/Buijk
Auteurs: Fons van Zunderd en Machiel Buijk
ISBN-nummer: 9789090091602

Een boek waarin alle, tot 1995 toe, door Nederlandse beroepsrenners behaalde overwinningen in de klassiekers en wereldbekerwedstrijden worden beschreven.

"Wanneer Jan Raas wilde winnen, won hij bijna altijd. Zelden heb ik zo'n vechtlustige, zelfverzekerde wielrenner meegemaakt als Raas. Een wielrenner die sterk was en slim. Een sportman die nooit zeurde als een voetballer, die respect had voor tegenstanders, een sportman die zei waar het op stond. Die vanachter zijn brilletje zijn oogjes deed glimmen en je tegelijkertijd de huid vol schold met godverdommes wanneer hem niet aanstond wat je als wielerverslaggever over hem had geschreven. Wanneer hij zijn hart had gelucht, was hij weer rustig. Dan vertelde hij een schuine mop en was de lucht geklaard."

De wielerklassiekers tot 2000 (1999)
Uitgeverij: De Eeclonaar
Auteur: Fer Schroeders
ISBN-nummer: 9789074128575

Klassieke wielerwedstrijden zijn eendagswedstrijden met een hoge moeilijkheidsgraad en een lange historie. Elke wedstrijd heeft zijn eigen karakter, belang en plaats in de tijd. Dit boek geeft een overzicht van alle klassiekers en de eerste tien renners in de einduitslag. De auteur heeft als ingewijde in de wielersport veel werk gemaakt van details als nationaliteiten, namen, punten, bronnen, enz. Hierdoor is een breed beeld van de wielersport in de twintigste eeuw ontstaan: teleurstellingen, geluk, geld, macht, doping en tal van andere voor de beleving van deze sport belangrijke aandachtspunten zijn erin verwerkt. Ook aan absolute toppers als Eddy Merckx en Roger de Vlaeminck wordt aandacht gegeven. Verder nemen de uitslagoverzichten en klassementen een ruime plaats in. Klassiekers zijn ware monumenten voor de wielersport. Dit royale en zeer fraai uitgevoerde en geïllustreerde naslagwerk over alle wedstrijden tot 2000 is een monument in de wielerliteratuur. Over dit onderwerp verscheen nog niet eerder een dergelijk totaalbeeld.

De renner (1978)
Uitgeverij: Prometheus
Auteur: Tim Krabbé
ISBN-nummer: 9789044640847

De Renner gaat over Tim Krabbé zelf die meedoet aan een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk: De Ronde van Mont Aigoual, een wedstrijd over vier cols. Hij doet verslag van deze wedstrijd, vertelt over zijn sportcarrière en praat over wielrennen in het algemeen. Met annotaties over Anquetil, Hennie Kuiper, de Ventoux, het thema van de dubbele zelfvernietiging en nog veel meer.

Iedere wielerliefhebber had en heeft dit tot literatuur verheven sportboek op zijn boekenlijst. Hennie Kuiper vertrouwde ooit aan Tim Krabbé toe dat hij het boek zelfs wel 12 keer heeft gelezen (Het Nieuwsblad, 10 juli 2006).